Normal_couveuse_baby

(Novum) - Het zwangerschapsverlof van moeders van couveusekinderen moet worden verlengd tot tien weken na thuiskomst van het kind. Daarvoor pleit de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) in een brief aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

De vereniging wil al langer dat het verlof wordt uitgebreid maar ondanks beloftes van Asschers voorgangers ligt een wetsvoorstel hiervoor al ruim vijf jaar op de plank. Een kind dat veel te vroeg of ernstig ziek wordt geboren, ligt soms maandenlang in een ziekenhuis. De moeder moet na afloop van haar zwangerschapsverlof weer aan het werk en het komt regelmatig voor dat het kind dan nog maar net of nog niet eens thuis is.

Volgens de VOC is de overgang van ziekenhuis naar huis vaak moeilijk. Het kind heeft vooral rust nodig en dat is niet mogelijk als het direct te maken krijgt met oppasgezinnen of kinderdagverblijf. Daarnaast hebben moeders vaak niet de mogelijkheid om alles te verwerken wanneer ze alweer snel aan het werk moeten.

De VOC noemt het 'teleurstellend' dat er na al die jaren nog steeds niets is gedaan. In april 2008 liet toenmalig minister Piet Hein Donner (CDA) al weten niet afwijzend tegenover het voorstel te staan. Ook zijn opvolger, minister Henk Kamp (VVD), beloofde de kwestie op te pakken.