Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Vrouwen kunnen hun kans op een postnatale depressie verkleinen door langer zwangerschapsverlof op te nemen. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek aan de Universiteit van Minnesota. Dat meldt HealthyLives.

Voor het onderzoek werden meer dan 800 vrouwen een jaar lang gevolgd nadat ze waren bevallen van een baby. Patricia McGovern van de University of Minnesota School of Public Health verzamelde gegevens van de vrouwen na zes weken, twaalf weken, zes maanden en twaalf maanden vanaf de geboorte van hun kind. Ze vroeg onder meer naar symptomen van depressie en naar de algemene mentale en fysieke gezondheid van de vrouwen.

De vrouwen die op de eerste drie onderzoeksmomenten (zes weken, twaalf weken en zes maanden) nog met zwangerschapsverlof waren, hadden beduidend minder vaak last van een postpartum depressie dan de vrouwen die weer waren gaan werken.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Journal of Health Politics, Policy and Law. In Nederland duren  zwangerschapsverlof en bevallingsverlof samen altijd minstens zestien weken. Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling en duurt minimaal tien weken.

© Nationale Zorggids