De NIPT bloedtest is niet-invasief

Zwangere vrouwen kunnen vanaf april 2014 in Nederland een Niet-Invasieve Prenatale bloedtest (NIPT) laten uitvoeren om te achterhalen of hun kindje het syndroom van Down heeft. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft dat besloten na positief advies van de Gezondheidsraad. Dat meldt AD.

In eerste instantie heeft de minister voor een periode van twee jaar vergunning verleend om de test uit te voeren. Na deze periode zal de minister evalueren of de NIPT-test een structureel onderdeel wordt van de screening tijdens de zwangerschap.

Maandag werd bekend dat zeker tien ziekenhuizen in Nederland de test al aanbieden aan zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een kindje met syndroom van Down. Volgens het televisieprogramma 'Altijd Wat' van de NCRV stuurden artsen en verloskundigen bloedmonsters van ongeveer 700 zwangere vrouwen naar België waar de test al langer beschikbaar is.

De test zal alleen beschikbaar worden voor vrouwen die een positieve uitslag na een combinatietest hebben gekregen. Tot nu toe konden vrouwen alleen kiezen uit een vlokkentest of vruchtwaterpunctie voor verder uitsluitsel. Beide testen brengen echter een een risico op een miskraam met zich mee. Een op de tweehonderd zwangerschappen zouden na een punctie of vlokkentest eindigen in een miskraam. De NIPT is een niet-invasieve test waarbij bloed wordt afgenomen van de moeder. “Dus het is goed nieuws dat de NIPT-test nu ook in Nederland wordt toegelaten,” zegt minister Schippers over haar besluit.

© Nationale Zorggids