Normal_normal_4195

In 2014 verwacht 55 procent van de Nederlanders dat ze het eigen risico van de zorgverzekering niet op zullen maken. Voor hen kan het verhogen van het eigen risico een premievoordeel opleveren van soms wel 300 euro. Dat blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Verzekeringssite onder ruim 500 Nederlanders, zo meldt Gezondheidsnet.

In 2013 koos 10 procent van de verzekerden voor een vrijwillig eigen risico, waarvan een ruime meerderheid voor het maximale eigen risico. Volgens Erik Hordijk van de Verzekeringssite zet deze trend zich in 2014 voort. ‘Mensen doen er echter wel verstandig aan om hun zorggebruik te inventariseren. Het verhogen van het eigen risico is alleen verstandig wanneer men op elk moment 860 euro over kan maken naar de zorgverzekeraar. En wanneer men niet verwacht dat hij of zij naar het ziekenhuis moet of medicijnen gebruikt’, aldus Hordijk.

Voor steeds meer mensen wordt het moeilijker om het verplichte eigen risico te betalen. Zij kloppen bij de zorgverzekeraar aan voor een betalingsregeling. Bij veel zorgverzekeraars kunnen consumenten het eigen risico gespreid betalen. Ze betalen dan bijvoorbeeld 35 euro per maand vooruit en als ze het niet opmaken krijgen ze het restant terug. Ze moeten wel voor 1 januari bij hun zorgverzekeraar gespreid betalen aanvragen. Dit is overigens alleen mogelijk voor het verplichte eigen risico en niet voor het vrijwillig verhoogde eigen risico.

In 2014 is het eigen risico vastgesteld op 360 euro. Dit betekent dat de eerste 360 euro die een patiënt aan medische kosten maakt, zelf betaald moet worden. Niet alle medische zorg telt mee voor het verplichte eigen risico. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld niet voor de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg, zorg voor kinderen en zorg vanuit de aanvullende zorgverzekering.

© Nationale Zorggids