Normal_baby_handje

Vrouwen die tegen het eind van hun zwangerschap een hoog gehalte vitamine D hebben, krijgen kinderen met sterkere spieren. Het vitamine D niveau lijkt vooral effect te hebben op het aantal snelle spiervezels. Het effect op spiermassa kan niet worden aangetoond. Dit meldt Gezondheidsnet.

“Er is enig bewijs dat het aantal snelle spiervezels omlaag gaat bij een vitamine D gebrek. Als er in de baarmoeder een gebrek is, kunnen baby's een kleiner aantal snelle spiervezels overhouden,” zegt Nicholas Harvey, een van de onderzoekers van de University of Southampton.

De onderzoekers namen bij 678 zwangere vrouwen in de 34e week van hun zwangerschap bloedmonsters af om het vitamine D gehalte te kunnen bepalen. Vier jaar later onderzochten zij de spierkracht van de kinderen door te meten hoe stevig zij iets konden vastgrijpen met hun hand. Vrouwen met een hoger vitamine D niveau aan het eind van hun zwangerschap, bleken vaker kinderen met meer spierkracht te krijgen.

Het lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht en haalt de vitamine uit bepaalde voeding zoals vette vis, vlees, eieren en zuivelproducten. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en spieren. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen in een evaluatie van voedingsnormen uit 2012 om voor de zekerheid dagelijks 10 microgram te nemen uit een supplement. De wetenschappers van Southampton gaan vervolgonderzoek doen bij 1200 vrouwen om te bepalen wat het effect van een hoge dosis vitamine D supplementen is op de botten en spiermassa van hun baby's.

© Nationale Zorggids