Normal_zwanger_zwangerschap_1

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) start op 8 januari 2014 met een versiespreekuur. Tijdens dit spreekuur wordt geprobeerd een ongeboren kind dat in stuitligging ligt, te draaien. Het versiespreekuur is een samenwerking tussen de verloskundigen en gynaecologen uit de regio 's-Hertogenbosch. Dat meldt Medical Facts.

Bij een stuitligging ligt de baby met het hoofd naar boven in de baarmoeder en met het stuitbeen naar beneden. Deze positie levert voor een bevalling extra risico's op. In de meeste gevallen ligt de baby met het hoofdje naar beneden.

Tijdens het versiespreekuur probeert een gynaecoloog samen met een verloskundige uit de regio of uit het ziekenhuis het kind te draaien. Een ervaren team zorgverleners zal de versie uitvoeren. Door een apart spreekuur in te stellen is er voldoende rust, ruimte en aandacht om de versie uit te voeren, waardoor de kans op slagen groter wordt.

Stuitliggingen komen tijdens de zwangerschap regelmatig voor, maar in de meeste gevallen draait het kind uit zichzelf het hoofd naar beneden. Wanneer kinderen bij 35 weken zwangerschap nog steeds in stuitligging liggen, kan geprobeerd worden om door uitwendige handgrepen het kind in hoofdligging te draaien. Daardoor wordt de kans op een normale vaginale baring vergroot en de kans op een keizersnede verkleind. Met een ervaren team is de kans dat een kind door de uitwendige versie draait van stuitligging naar hoofdligging ongeveer 50 procent.

© Nationale Zorggids