Normal_bebe_baby_geboorte_slapen_wiki_c-_

Vrouwen die al zwanger zijn voordat ze beginnen met nierdialyse, hebben een grotere kans op een gezond kind dan degenen bij wie de conceptie plaatsvond na de start van de dialyse. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek, zo meldt NierNieuws.

De meeste vrouwen die dialyseren kunnen niet (meer) zwanger worden. Maar soms lukt of gebeurt het toch. Hoewel deze zwangerschappen een hoog risico op complicaties met zich meebrengen, worden er in zeldzame gevallen gezonde kinderen uit geboren.

De kans hierop blijkt hoger te zijn wanneer de conceptie plaatsvond voordat het dialyseren begon. In deze gevallen werd negen van de tien keer een gezond kind op de wereld gezet. Verder zijn er niet zo veel verschillen: als vrouwen die al dialyseerden voor ze zwanger werden een levend kind baren, zijn die gemiddeld even groot en net zo goed ontwikkeld. Het risico dat de zwangerschap vroegtijdig spontaan afbreekt is alleen veel groter.

Wel worden de meeste van deze kinderen te vroeg geboren, gemiddeld met 34 weken en met een laag geboortegewicht van gemiddeld 1750 gram. De baby's die het zo ver schoppen redden het verder ook: na een maand waren ze vrijwel allemaal nog in leven. Voor alle zwangere vrouwen die dialyseren blijven de risico's hoog en is intensieve begeleiding nodig. Zo zal de dialysefrequentie bijvoorbeeld omhoog moeten worden geschroefd.

© Nationale Zorggids