Normal_eicel_sperma_bevruchting

Voor koppels die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan telt niet alleen de kans op een succesvolle zwangerschap. Een persoonlijke behandeling is minstens zo belangrijk voor de beoordeling van de kwaliteit van de zorg. Dit blijkt uit onderzoek van Dana Huppelschoten dat zij uitvoerde bij 32 Nederlandse ziekenhuizen, zo meldt Medical Facts.

Zij concludeert dat patiënten zo nodig bereid zijn tot 500 euro meer te betalen voor een vruchtbaarheidsbehandeling als de zorg persoonlijker is, ook als de kans op een succesvolle zwangerschap gelijk blijft. In haar onderzoek keek Huppelschoten specifiek naar drie kenmerken van persoonlijke zorg: patiënten krijgen de informatie waar ze behoefte aan hebben, kunnen zelf beslissen over keuzes in de zorg en ervaren continuïteit van de zorg, bijvoorbeeld doordat ze een vast contactpersoon hebben in het ziekenhuis. Deze kenmerken van patiëntgerichte zorg blijken voor een belangrijk deel de kwaliteit van de zorg te bepalen.

Om te meten hoe belangrijk patiënten patiëntgerichte zorg vinden, stelde Huppelschoten de ‘financiële waarde’ hiervan vast. Dit deed zij met een keuze-experiment waarbij ze berekende wat patiënten zouden willen betalen voor meer patiëntgerichte zorg. Een opvallend resultaat was dat patiënten voor één stap verbetering in patiëntgerichte zorg bereid waren om 463 euro extra te betalen, terwijl ze voor een 1 procent hogere zwangerschapskans 107 euro over hadden.

Met de inzichten uit het onderzoek heeft Huppelschoten een verbeterprogramma opgesteld waarmee ziekenhuizen de zorg per individuele patiënt kunnen verbeteren. Uit haar onderzoek blijkt dat ziekenhuizen met een sterke samenwerkingscultuur en ziekenhuizen waar patiënten een belangrijke rol hebben bij het verbeteren van de zorg, hiermee het snelst resultaat boeken.

Huppelschoten promoveert op 23 januari aan het Radboudumc.

© Nationale Zorggids