Normal_bevruchting_ivf_invitro_fertilisatie_sperm-egg_sperma_wiki_-c_

Van de dertien centra in Nederland die ivf uitvoeren, steekt het het VUmc in Amsterdam er wat betreft slagingspercentages met kop en schouders bovenuit. Van de 1871 gestarte behandelingen resulteerden er 752 in een succesvolle zwangerschap, wat neerkomt op een slagingskans van iets meer dan 40 procent. Dat ligt een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 26,4 procent. Dat meldt Trouw.

Ook het LUMC in Leiden en het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp scoren relatief goed: beiden hebben een slagingskans van ongeveer 34 procent.

Hoe het komt dat de kans op een baby in deze drie centra hoger is dan elders, is niet duidelijk. 'Wel weten we dat een aantal factoren meespeelt zoals de leeftijd en de bmi van de vrouw, en de duur van haar kinderwens', legt gynaecoloog Jesper Smeenk uit. Hij werkt in het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg en stelde de cijfers samen. Toch zijn de verschillen in de ivf-centra niet alleen door deze factoren te verklaren. 'Alle ogen zijn gericht op het VUmc, andere centra willen graag weten hoe ze daar te werk gaan om hun succes te kunnen evenaren', aldus Smeenk.

Uit de cijfers blijkt dat in 2012 16.748 ivf-behandelingen werden uitgevoerd, waaruit ongeveer 4700 baby's zijn geboren. Daarmee is 2012 een iets minder goed ivf-jaar dan 2011. Wel is het aantal meerlingenzwangerschappen uit ivf afgenomen: 293 tweelingen en vijf drielingen, dat is minder dan een jaar eerder. Een op de acht meerlingen die in 2012 verwekt zijn, zijn verwekt met behulp van ivf. Een op de 37 kinderen uit het jaar 2012 zijn ivf-kinderen.

'We proberen het aantal meerlingen zo veel mogelijk terug te dringen, en daar slagen we goed in', zegt Smeenk. 'Meerlingenzwangerschappen geven veel vaker complicaties, kinderen worden bijvoorbeeld vaker te vroeg geboren. Met alle gevolgen en kosten van dien.'

© Nationale Zorggids