Normal_bebe_baby_geboorte_slapen_wiki_c-_

Er komt een verscherpte veiligheidsnorm voor hoe warm babydekentjes, slaapzakjes en trappelzakjes mogen zijn en voor de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal. Te veel warmtestuwing vergroot het risico van wiegendood bij baby's. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

De commissie Veiligheid van de Vereniging Baby- en Kleuter Vak (VBKV) gaat werken aan een advies, dat via een label aan het product straks ook voor de consument te herkennen is. De warmte- en isolatiewaarden worden ook wel de TOG-waarden genoemd. Veilige TOG-waarden voor een baby, gemeten bij kamertemperatuur, liggen tussen de 0 en 4.0. Waarden boven de 4 kunnen voor een baby een verhoogd risico op warmtestuwing geven en de kans op wiegendood vergroten.

De VBKV wil de TOG-waarden weergeven in een index en wordt hierin bijgestaan door Veiligheid NL, de Stichting Wiegedood, TNO en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

De TOG-index krijgt geen plaats in de wet- en regelgeving; het blijft een advies. Desondanks hoopt de VBKV dat winkeliers zullen meewerken aan de richtlijnen door hun babyprodukten te voorzien van informatie over de TOG-waarde.

© Nationale Zorggids