Normal_baby_eten

In een nieuwe voedselrichtlijn ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid staat dat het goed is om kinderen vanaf vier maanden met kleine hoeveelheden bij te voeden. Dit is in tegenstelling tot wat jarenlang werd aangenomen. Het bijvoeden moet allergieën bij jonge kinderen voorkomen. Dit meldt Gezondheidsnet.

De aanname was altijd dat uitstellen van bijvoeding juist voedselovergevoeligheid zou voorkomen. Het tegendeel blijkt nu het geval. De nieuwe richtlijn adviseert om vanaf vier maanden te beginnen met kleine hoeveelheden groente en fruit, later aangevuld met producten als ei, vis en pinda's. Om overgevoeligheid voor gluten (coeliakie) tegen te gaan wordt bovendien geadviseerd om al tijdens de borstvoeding te beginnen met kleine hoeveelheden graanproducten, zoals kleine stukjes beschuit vermengt met een fruithapje.

Het consultatiebureau gaat voortaan kinderen ook testen op koemelkallergie. Nu wordt deze test nog gedaan door de kinderarts en is daardoor een stuk duurder. Zorgverzekeraars moeten nog akkoord gaan met deze verschuiving.

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid en ZonMw heeft het VU medisch centrum in Amsterdam de afgelopen jaren gewerkt aan de nieuwe richtlijn. Het ziekenhuis werkte daarin samen met jeugdartsen, kinderartsen en huisartsen.

© Nationale Zorggids