Normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

In meer dan een kwart van de keren dat een vrouw voor het eerst een miskraam krijgt kan deze worden voorkomen door een combinatie van leefstijlveranderingen. Dat blijkt uit een Deens onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen, zo meldt Gezondheidsnet.

Volgens de onderzoekers gaat de kans op een miskraam omhoog bij vrouwen die dagelijks meer dan twintig kilo tillen tijdens hun zwangerschap. Ook het hebben van overgewicht of ondergewicht kan de kans op een miskraam verhogen, evenals het gebruik van alcohol en het werken in nachtdiensten. Daarnaast wordt de kans hoger bij vrouwen die na hun dertigste zwanger worden.

Volgens onderzoeker Anne-Marie Nybo Andersen laat het onderzoek zien dat een miskraam in sommige gevallen voorkomen kan worden. 'Het onderzoek laat het belang zien van verschillende leefstijlfactoren, boven specifieke factoren zoals bepaalde geneesmiddelen. Daarbij moet iedereen zich bewust worden van het feit dat een zwangerschap uitstellen tot halverwege de dertig de kans op een miskraam aanzienlijk verhoogt.' Het onderzoek werd gepubliceerd in het International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

© Nationale Zorggids