Normal_keizersnee_operatie_baby_chirurg

Kinderen die geboren worden via een keizersnee hebben later een grotere kans op overgewicht. Dat blijkt uit een grootschalige analysestudie, zo meldt het AD.

Het is niet duidelijk of een keizersnee op zichzelf leidt tot zwaarlijvigheid. De onderzoekers uit Groot-Brittanië vergeleken de gegevens van 38.000 mensen verspreidt over 15 verschillende studies in 10 landen. Ze legden de gegevens van mensen die via een keizersnee naast die van mensen die op natuurlijke wijze geboren waren. Daarom kunnen de onderzoekers alleen spreken van een verhoogde kans en niet van een risico op obesitas. Eerder werden keizersneebevallingen ook in verband gebracht met een hogere kans op astma en diabetes type-1 bij deze kinderen.

Het aantal bevallingen via een keizersnede neemt toe. In Nederland wordt bij 1 op de 15 bevallingen die ingreep toegepast. Vaak is er sprak van een medische noodzaak. Mogelijk kan de kans op overgewicht ook door andere, nog onbekende, factoren verklaard worden. Toch vinden de onderzoekers het belangrijk dat moeders die kiezen voor een keizersnee goed worden voorgelicht over de mogelijke gevolgen.

© Nationale Zorggids