Normal_bevroren_meer_ijs_familie_gezin

Het aantal kinderen dat in Nederland wordt geboren zal nog verder teruglopen door de bezuinigingen op de regelingen voor gezinnen met kinderen. Kamerlid Pieter Heerma voorziet grote problemen voor de overheid, die nu al nadelen ondervindt van de vergrijzing van de bevolking. Dat meldt Trouw.

Heerma zal dit vandaag in een betoog naar voren brengen in de Tweede Kamer, waar gesproken wordt over het kabinetsplan om te snijden in kindregelingen als de kinderbijslag en het kindergebonden budget. Het Tweede Kamerlid wijst erop dat bij hogeropgeleide vrouwen het aantal geboorten nu al terugloopt. Uit CBS-cijfers blijkt dat zij het krijgen van kinderen steeds vaker uitstellen of afwijzen.

Heerma wil dat het kabinet meer geld gaat vrijmaken voor gezinnen, zoals in België en Duitsland gebeurt. In Duitsland werd de steun voor gezinnen opgeschroefd  nadat bleek dat daar het aantal geboorten fors verminderde.

In het wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wordt het aantal kindregelingen verlaagd van elf naar vier. Het moet leiden tot een bezuiniging van een half miljard euro.

© Nationale Zorggids