Normal_zwanger_zwangerschap_gezin

Wanneer een verloskundige tijdens de zwangerschap omstandigheden signaleert die na de geboorte een probleem kunnen vormen voor het kind, kan zij een professional inschakelen voor een prenataal huisbezoek (PHB) aan de aanstaande ouders. Door een tijdige begeleiding kan veel gezondheidswinst voor zowel ouders als kinderen behaald worden. Dat meldt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Zorgwekkende omstandigheden voor kinderen kunnen al tijdens de zwangerschap aanwezig of voorspelbaar zijn. Het prenatale huisbezoek wordt verricht door een professional uit de jeugdgezondheidszorg (PHB-JGZ) en is bedoeld om aanstaande ouders te begeleiden naar een optimale start met hun kind en het aanstaande ouderschap.

Het NCJ heeft een handreiking PHB-JGZ gemaakt om jeugdorganisaties te ondersteunen bij het gesprek met gemeenten over prenatale huisbezoeken van de JGZ. In de handreiking wordt beschreven wat het doel en de doelgroep van een PHB-JGZ zijn, wat mogelijke redenen zijn voor een PHB-JGZ en wat de werkwijze is. De handreiking is te downloaden via de website van het NCJ.

© Nationale Zorggids