Normal_normal_bili_light_with_newborn_lichttherapie_geelzucht_vroeggeboren

Uit een studie is gebleken dat ziekenhuizen de pijn van pasgeboren kinderen die op de intensive care liggen kunnen verminderen. Dit kunnen ze doen door het aantal pijnlijke ingrepen te beperken. Dit meldt Trouw. 

Uit een onderzoek uitgevoerd door artsen van het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis is dit naar voren gekomen. De onderzoekers werkten samen met het Erasmus Medisch Centrum.
 
De studie analyseerde het aantal ingrepen dat gedurende twee weken uitgevoerd werd onder een groep van 175 pasgeborenen die op de intensive care voor kinderen lagen. Gemiddeld 11 keer per dag werd een ingreep uitgevoerd die vermoedelijk pijn veroorzaakte. Omdat pijn het ziekteverloop ongunstig kan beïnvloeden houden veel ziekenhuizen een internationale procedure aan om het aantal pijnlijke ingrepen zo veel mogelijk te beperken. 
 
De artsen vergeleken de uitkomsten vervolgens met de bevindingen van eerdere onderzoeken. Het aantal ingrepen dat vermoedelijk pijn veroorzaakten lag 13 jaar geleden nog op 14 per dag. 
 
© Nationale Zorggids