Normal_kind_schrijven__screenshot_

De aanwezigheid van een gen met de naam 'deiodonase-2 enzym' in combinatie met schildklierproblemen blijkt bij zo'n vier procent van alle baby's de kans op een laag IQ aanzienlijk te verhogen. Deze ontdekking is gedaan door Britse wetenschappers van Cardiff University, zo meldt het Algemeen Dagblad. 

Het gen werd eerder ook al gekoppeld aan suikerziekte en verhoogde bloeddruk. Het gen speelt een rol in het verwerken van schildklierhormonen binnen in cellen.

De onderzoekers analyseerden het genetisch materiaal van meer dan 3.000 kinderen met een leeftijd van jonger dan zeven jaar. De kinderen ondergingen daarnaast een IQ-test. Bij een combinatie van het gen deiodonase-2 én een verstoorde schildklierwerking bleek het risico op een buitengewoon laag IQ (lager dan 85) vier keer zo hoog te worden.

De wetenschappers denken dat er veel voordeel valt te behalen met het vroegtijdig onderzoeken van baby's op de aanwezigheid van het gen. In combinatie met een standaard schildklierscreening ligt de oplossing mogelijk binnen handbereik, aldus de onderzoekers. Schildklierproblemen zijn in veel gevallen te verhelpen met medicatie.

© Nationale Zorggids