Normal_images__3_

Het Erasmus MC gaat deelnemen aan een Europees onderzoek naar de vroegere opsporing van zwangerschapsvergiftiging. De betrouwbaarheid van 2 opsporingstesten wordt onderzocht. In Europa is zwangerschapsvergiftiging de belangrijkste oorzaak van moedersterfte. Jaarlijks overlijden 500.000 baby's aan de gevolgen van de ziekte. Dit meldt KraamSupport Online. 

Het IMPROvED-onderzoek wil het mogelijk maken om zwangerschapsvergiftiging vroeger op te sporen om zo de zwangere vrouw betere zorg te kunnen bieden. 70.000 tot 80.000 moeders overlijden ieder jaar wereldwijd aan zwangerschapsvergiftiging. Daarnaast bezwijken een half miljoen baby's omdat ze door de vergiftiging te klein of te vroeg geboren worden. 
 
Het IMPROvED-project test 2 al eerder ontwikkelde screeningstesten op hun betrouwbaarheid. Andere onderzoeken hebben reeds de nieuwe screeningstesten ontwikkeld. Deze kunnen zwangerschapsvergiftiging voorspellen, maar zijn nog niet uitgeprobeerd. Het Erasmus MC zoekt dan ook naar gezonde moeders die minder dan 16 weken zwanger zijn van hun eerste kind om mee te doen aan het onderzoek om te kijken of de screening betrouwbaar is. Er worden bloedafnames en echoscopische onderzoeken gedaan. Daarnaast zullen de uitkomsten van de zwangerschap en de bevalling worden geregistreerd. 
 
© Nationale Zorggids