Normal_pregnant-244662_640

20.000 vrouwelijke zzp'ers hebben met terugwerkende kracht recht op zwangerschapsverlofuitkering van de Nederlandse staat. De zwangere ondernemers vielen tussen 2004 en 2008 tussen schip en wal. Aldus het VN-vrouwenverdrag hebben ook zwangere zelfstandigen recht op de uitkering. Dit meldt Trouw. 

Vóór 2004 was er een regeling die ervoor waakte dat aankomende moeders die als zzp'er werkte een uitkering kregen. Deze regeling hield op en de zwangere moeders vielen tussen wal en schip. Het comité dat beslist over de naleving van het VN-Vrouwenverdrag, het Cedaw, heeft op woensdag gemeld dat al deze vrouwen alsnog een uitkering moeten krijgen. 
 
Het Cedaw weerspreekt in dit oordeel de beslissing die de Hoge Raad in 2011 nam. Aldus de Raad was het geen verplichting van de Staat om betaald zwangerschapsverlof te regelen voor de zwangere zzp'ers. Naar aanleiding van dit oordeel is proefprocessenfonds Clara Wichmann een individuele klachtenprocedure begonnen bij het Cedaw. 
 
Aldus het Cedaw verwoordt artikel 11 van het Vrouwenverdrag het recht van zowel werkneemsters als zelfstandigen op een uitkering tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit oordeel betekent dat de Staat de gedupeerde zwangere zzp'ers met terugwerkende kracht moet compenseren. “De Staat dient binnen 6 maanden schriftelijk aan het comité te rapporteren welke actie zij heeft ondernomen,” aldus Voorzitter Anniek de Ruijter van het proefprocessenfonds Clara Wichmann.
 
© Nationale Zorggids