Normal_abortus

Jaarlijks sterven 300.000 vrouwen door zwangerschapscomplicaties of onveilige abortussen. De organisatie Dokters van de Wereld lanceert deze week een internationale campagne 'Names not Numbers' en roept politici op zich hard te maken voor universele toegang tot anticonceptie en veilige, legale abortus. Dat meldt Gezondheid.blog.nl.

Nog lang niet overal ter wereld is het vanzelfsprekend dat er voorzieningen zijn voor reproductieve gezondheidszorg, in de vorm van bijvoorbeeld toegang tot anticonceptie. Bij een ongewenste zwangerschap zijn vrouwen vaak gedwongen om op onveilige wijze een abortus te ondergaan, omdat abortus niet legaal is of omdat het zorgsysteem niet goed functioneert.

Zelfs in de Europese Unie komt het nog voor dat er politieke beslissingen worden genomen die de rechten van vrouwen inperken. In Spanje is een wet aangenomen die abortus alleen toelaat in geval van verkrachting of wanneer het leven van de vrouw in ernstig gevaar is. In de Hongaarse grondwet is een artikel toegevoegd waarin wordt gesteld dat het leven van een foetus moet worden beschermd vanaf de conceptie.

Het internationale netwerk Dokters van de Wereld spreekt haar zorgen uit over deze ontwikkeling en lanceert daarom een internationale campagne om vrouwenrechten terug op de politieke agenda te krijgen: 'Aankomend september wordt de 20e editie van het ICPD georganiseerd. Die kans grijpen wij zodat de internationale politiek zich gaat buigen over de afspraken die we samen hebben gemaakt omtrent vrouwenrechten. Voorafgaand aan de conferentie willen we wereldwijd zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om de VN te overtuigen wereldwijde toegang tot anticonceptie en veilige abortus te waarborgen', aldus Arianne de Jong, directeur bij Dokters van de Wereld.

© Nationale Zorggids