Normal_kinderopvang_creche_spelen

Crèches mogen niet zomaar kinderen weigeren omdat ze niet zijn gevaccineerd. Op grond van de Wet kinderopvang is er geen juridische basis om kinderen, die uit principiële overwegingen niet zijn ingeënt, de toegang te ontzeggen in de kinderopvang. Hiermee zou er sprake zijn van het maken van een onderscheid op grond van godsdienst of levensovertuiging en dat is verboden. Dat meldt Trouw.

De ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Edith Schippers (VWS) schrijven dit vandaag in een antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. Aanleiding voor die vragen was een bericht over een baby die op een Haagse crèche ernstig ziek werd door contact met een kind met mazelen.

De ministers zijn van mening dat een kinderopvang zorg moet dragen voor een veilige en gezonde omgeving voor de kinderen die er worden opgevangen. Afhankelijk van de situatie kan er een reden zijn om kinderen tijdelijk de toegang te ontzeggen. In zo'n geval moet een rechter of het College voor de rechten van de mens oordelen of een weigering juridisch aanvaardbaar is.

© Nationale Zorggids