Normal_download

De Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) bekijkt of het mogelijk is om Hengelo als geboorteplaats op te geven bij baby’s die in het ziekenhuis in Almelo geboren worden terwijl ze uit Hengelo afkomstig zijn, zo meldt ZGT-topman Schmidt. Eerder kondigde het ziekenhuis aan dat de verloskunde-afdeling in Hengelo moet sluiten. Dit lokte veel protest uit. Dit meldt RTV Oost.

De Ziekenhuis Groep Twente heeft begin van de maand medisch specialismen verdeeld over de twee locaties. Aldus Schmidt is dit de enige mogelijkheid om volwaardige ziekenhuizen in zowel Almelo als Hengelo te houden. Er was onder alle partijen en bij de landelijke politiek zorg dat het ziekenhuis in Hengelo uitgekleed zou worden door de verdeling. 
 
Schmidt zegt dat het ZGT graag wil fuseren met het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Echter de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) en zorgverzekeraars houden dit tegen. Op verloskundig gebied is er echter een samenwerkingsverband tussen het MST en het ZGT. In het najaar van 2013 kondigde het ZGT daarom aan dat niet alle 3 de ziekenhuizen kraamzorg aan kunnen bieden omdat daar niet genoeg geld voor is. Er werd aangekondigd dat de verloskunde-afdeling van Hengelo in september dit jaar moet sluiten. Er kwam veel verzet tegen dit besluit. 
 
Schmidt zei daarom afgelopen dinsdag dat het ZGT momenteel bekijkt of het mogelijk is om Hengelo als geboorteplaats op de geboorte-aangifte te zetten wanneer een baby in het ziekenhuis in Almelo geboren wordt. Dit gebeurt momenteel maar op één plaats in Nederland; baby’s die in het ziekenhuis in Groningen geboren worden terwijl ze van Schiermonnikoog zijn, kunnen alsnog als geboorteplaats Schiermonnikoog op hun aangifte krijgen. 
 
© Nationale Zorggids