Normal_sperm_stained

Er is een thuistest ontwikkeld waarmee mannen thuis de kwaliteit van hun sperma kunnen meten. 1 op de 5 mannen heeft een laag aantal zaadcellen of een lagere kwaliteit sperma. De man kan via de thuistest zelf zijn vruchtbaarheid in de gaten houden. Dit meldt Gezondheidsnet. 

De thuistest zou vanaf 2015 beschikbaar moeten zijn. Amerikaanse onderzoekers hebben de test ontwikkeld. Zij zeggen: “De test is draagbaar, gebruiksvriendelijk en net zo nauwkeurig als klinische tests in het lab.” Daarnaast hoeft de man maar een paar minuten te wachten op de uitslag. Momenteel zijn de onderzoekers ook nog bezig om een app te ontwikkelen waarop de resultaten van de test te bekijken en te bewaren zijn. 
 
Wanneer er vruchtbaarheidsproblemen zijn, wordt er vaak naar vrouwen gekeken bij het zoeken van een oplossing. Onderzoeker Greg Sommers probeert hier verandering in te brengen. ''Vrouwen hebben allerlei mogelijkheden om bijvoorbeeld hun hormoonlevel en eisprong te volgen, maar één op de vijf mannen heeft een laag aantal zaadcellen of slechte kwaliteit van het sperma. Hierdoor gaat een kinderwens vaak niet in vervulling. Wij willen mensen op een unieke manier helpen om zwanger te worden."
 
© Nationale Zorggids