Een blij kind

Vandaag is het Medisch Centrum Kinderwens (MCK) uit Leiderdorp begonnen met het uitgeven van eicellen uit hun eicelbank. Het MCK is de eerste organisatie in Nederland waar mensen die een eiceldonor nodig hebben heen kunnen. Eerder moesten zij hiervoor naar het buitenland. Dit meldt Trouw. 

Er zijn momenteel ruim 180 eicellen beschikbaar bij de eicelbank van het MCK. De organisatie schat in dat hiermee ongeveer 45 stellen met een kinderwens maar geen gezonde eicellen geholpen kunnen worden. Deze week zullen de eerste stellen al beginnen met hun behandeling. Vrouwen tot 40 jaar kunnen de behandeling ondergaan. Daarbij krijgen stellen zonder kinderen wel voorrang op stellen met kinderen. 
 
Het is een dure behandeling die niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Voor vier eicellen wordt 2400 euro betaald. De medische behandeling zelf wordt in principe wel vergoed. Toch wordt er geen winst gemaakt, zo zegt het MCK. Voor de gerekende prijs worden alle kosten van de eicelbank verrekend. Dat dit zo duur is ligt onder anderen al aan de onkostenvergoeding voor donatrices (900 euro per donatie) en de kosten voor laboratoriumfaciliteiten. 
 
Het MCK zoekt momenteel naar nieuwe donatrices. 'We willen niet dat er een wachtlijst ontstaat', aldus gynaecoloog Jacqueline Pieters. 'We blijven dus eiceldonatrices werven.'' In tegenstelling tot het buitenland is het in Nederland niet mogelijk om sperma en eicellen anoniem te doneren. Het kind heeft namelijk het recht om zijn donor te leren kennen. 
 
© Nationale Zorggids