Normal_yoga_wiki_-c_

Bij zwangere vrouwen die wekelijks deelnemen aan een yogales kunnen stress en gevoelens van angst voor de bevalling aanzienlijk afnemen. Dit is aangetoond in een Brits onderzoek aan de Universiteit van Manchester, zo meldt NU.nl.

De onderzoekers volgden twee groepen vrouwen met een zwangerschap van minimaal 22 weken. Eén groep nam twee maanden lang deel aan een wekelijkse yogales, terwijl de andere groep een keer per week naar zwangerschapsgymnastiek ging. De yogalessen waren afgestemd op de doelgroep.

Bij de vrouwen die wekelijks een yogales volgden ging het aantal stresshormonen met een derde omlaag. Ook gaven zij aan minder bang te zijn voor de bevalling. Zelfs na het volgen van een enkele les werden de vrouwen al meer ontspannen, zo blijkt uit het onderzoek. Tijdens de yogales leerden zij technieken om rustig te blijven.

'We wisten al dat yoga tijdens de zwangerschap de gezondheid verbetert en vrouwen sterker maakt', zegt Jacqui Clinton van liefdadigheidsorganisatie Tommy, die het onderzoek financierde. 'Dit onderzoek bewijst echter dat yoga ook een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid van zwangere vrouwen.'

© Nationale Zorggids