Normal_bloed

Het risico op pre-eclampsie rond een bevalling is acht keer hoger bij vrouwen met een chronisch hoge bloeddruk. Dat blijkt uit een omvangrijke meta-analyse van onderzoeken in 25 landen. De vaak ernstige aandoening komt bij drie tot vijf procent van de zwangeren voor en kan leiden tot nierfalen. Dat meldt Niernieuws.

Pre-eclampsie is een combinatie van te hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine. In de volksmond is de aandoening ook wel bekend als zwangerschapsvergiftiging, maar die term wordt in medische vaktaal niet meer gebruikt.

Tot voor kort werd gedacht dat de verhoogde bloeddruk (hypertensie) een gevolg is van de aandoening, en dat de aandoening door iets anders wordt veroorzaakt. Met het meta-onderzoek lijkt nu een causaal verband te zijn gevonden tussen een bestaande hoge bloeddruk en pre-eclampsie.

Onderzoekers onder leiding van Kate Bramham van het King's College in London beoordeelden 55 studies over zwangere vrouwen met chronische hypertensie. Ze bekeken 795.221 zwangerschappen die resulteerden in 812.772 baby's. Volgens Bramham is nog niet eerder een zo duidelijk verband aangetoond tussen een reeds verhoogde bloeddruk en pre-eclampsie.

Het onderzoek toont aan dat het van belang is om een hoge bloeddruk te beheersen, zowel tijdens als voorafgaand aan de zwangerschap.

© Nationale Zorggids