Normal_achterop

Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag start in samenwerking met de ANWB een actie om het aantal kinderen terug te dringen dat met een voet tussen de spaken van een fiets komt. Jaarlijks raken tussen de 2800 tot 4600 kinderen gewond aan de voeten door ongelukjes met de fiets. Het gaat hierbij om behoorlijk ernstige verwondingen; een op de drie slachtoffer houdt er zelfs een botbreuk aan over. Dat meldt Metro Nieuws.

Het ziekenhuis schat dat de zorgkosten van zogenoemde spaakverwondingen jaarlijks oplopen tot 1,9 miljoen euro. Ook lopen kinderen én hun ouders vaak emotionele schade op.

De ANWB en het Juliana Kinderziekenhuis denken dat veel spaakverwondingen voorkomen kunnen worden als ouders de fiets voorzien van hardplastic jas- of voetbeschermers. Daarnaast is het belangrijk om een goed kinderzitje te hebben, waarbij de voeten beschermd of vastgegespt zijn.

In voorgaande jaren maakte onder meer de Fietsersbond zich al hard voor deugdelijke kinderzitjes om het aantal voetjes dat tussen spaken komt te verminderen.

© Nationale Zorggids