Vrouw aan de administratie
Veel werknemers en werkgevers weten niet precies wat de regels zijn omtrent werken tijdens en vlak na de zwangerschap. De FNV heeft daarom een app gecreëerd waarin de rechten en plichten van werkende zwangere vrouwen uiteengezet worden. De app heet Werk & Zwangerschap. Dit meldt de FNV.
 
De app, zo stelt de FNV, geeft alle informatie die een zwangere werkneemster of zzp'er nodig heeft. Het programma behandelt vragen over het zakelijke aspect van een zwangerschap. 
 
Ontslag en wat te doen als de werkgever niet blij is met de zwangerschap worden aangekaart. Ook andere werkgerelateerde thema's komen aan bod: zo is er een sectie waar de regels rond werken met gevaarlijke stoffen of het veel moeten tillen uiteengezet worden. De app belicht ook het recht op verlof, kinderopvang en pauzes. 
 
De applicatie is onderverdeeld in vijf thema's: 
  • Veilig en gezond, over de risico’s die je binnen je bedrijf loopt en hoe je daarmee moet omgaan
  • Op je werk, praktische informatie over werken tijdens en na je zwangerschap, bijvoorbeeld over werktijden, pauzes en vrij nemen als je kindje ziek is
  • Ziek tijdens en na je zwangerschap
  • Je verlof, over zwangerschaps- en bevallingsverlof
  • Na de bevalling, over onderwerpen zoals kinderopvang en borstvoeding
Gebruikers kunnen ook de uitgerekende datum in de app invullen. Vervolgens geeft de FNV dan advies op maat. Daarnaast kan de gebruiker zich dan aanmelden voor nieuwsbrieven waarin informatie staat die aansluit bij de betreffende periode van de zwangerschap. 
 
De applicatie is gratis verkrijgbaar. 
 
© Nationale Zorggids