Normal_vicepremier_lodewijk_asscher

(Novum) - Het kabinet heeft de afgelopen twee jaar aanmerkelijk minder uitgegeven aan kinderopvangtoeslag dan het had verwacht. In totaal viel de rekening over 2012 en 2013 ruim een half miljard euro lager uit dan voorzien. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar het effect van bezuinigingen.

Vooral in 2013 vielen de uitgaven aan toeslag voor werkende ouders erg mee. In totaal werd er voor iets meer dan 2,3 miljard euro aan toeslagen uitgekeerd, bijna 390 miljoen euro minder dan verwacht. Dat komt doordat minder ouders gebruikmaakten van de maatregel, aldus de Rekenkamer.

Het kabinet heeft de afgelopen jaren fors bezuinigd op de kinderopvang. De meevaller waarover de Rekenkamer spreekt komt daar echter nog bovenop. Volgens het onderzoeksorgaan is het niet duidelijk of die extra daling in de uitgaven het gevolg zijn van die bezuinigingen.

Het kabinet had namelijk verwacht dat het aantal kinderen dat gesubsidieerd naar de kinderopvang gaat vorig jaar grofweg stabiel zou blijven, ondanks de bezuinigingen. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) had in maart van dit jaar al laten weten dat het aantal kinderen met toeslag met ruim zeventigduizend is gedaald naar 636 duizend.