Chocolade

Wanneer vrouwen slecht eten voordat ze zwanger worden, neemt de kans op vroeggeboorte met 50 procent toe. Te vroeg geboren baby's kwamen veel vaker voor bij vrouwen die voor hun zwangerschap veel vet, suiker en afhaalmaaltijden aten. De kans lag lager wanneer het eetpatroon meer fruit en eiwitrijk voedsel bevatte. Dit meldt NU.nl naar aanleiding van een artikel in The Journal of Nutrition. 

Dit concluderen onderzoekers van de Australische Universiteit van Adelaide. Zij namen het eetpatroon van meer dan 300 vrouwen onder de loep. De gegevens van de geboorte en alle wel en wee daar rondom werden vergelijken met de informatie die de vrouwen in vraaggesprekken over hun eetpatroon hadden gegeven. 
 
Daaruit kwam naar voren dat slecht eten voor de zwangerschap de kans dat een baby te vroeg geboren wordt vergroot. De kans nam met 50 procent toe wanneer de vrouwen veel vet, suiker en afhaalmaaltijden aten voor de bevruchting. Vrouwen die veel fruit en eiwitrijk voedsel aten hadden een lagere kans op vroeggeboorte. 
 
De onderzoekers adviseren om al voor de zwangerschap goed op het eetpatroon te letten. Momenteel wordt wereldwijd één op de tien kinderen te vroeg geboren. 
 
© Nationale Zorggids