Kindje met zonnebril

(Novum) - Baby's moeten zonnebrillen dragen. Dat adviseert het Oogfonds dinsdag. In een nieuwe campagne waarschuwt het fonds kinderogen goed te beschermen tegen de zon, omdat hun ogen extra kwetsbaar zijn voor uv-straling. Blootstelling aan overmatige uv-straling beschadigt het hoornvlies en verhoogt het risico op oogziektes.

Vrijwel iedereen is zich ervan bewust dat uv-straling schade aan de huid kan opleveren. Dat dit ook geldt voor de ogen, weet volgens het Oogfonds slechts zeven procent.

Kinderen lopen extra risico, aangezien hun pupillen groter zijn en hun ooglens minder beschermend pigment bevat. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen, aldus het fonds. "Vooral ouders met baby's moeten extra alert zijn. Het gezicht van een baby dient te allen tijde in de schaduw te blijven, met daarbij het advies om de ogen te beschermen met een zonnebril."

De straling neemt toe naarmate mensen dichter bij de evenaar komen. "In Zuid-Europa, waar veel Nederlandse gezinnen vakantie vieren, is dus extra oplettendheid nodig." Uv-straling is het hoogst in de zomer tussen 12.00 en 15.00 uur, ook op bewolkte dagen. De straling weerkaatst op zand, water en sneeuw en de intensiteit is op grote hoogte hoger, waarschuwt het fonds verder. Daarom wordt op het strand, op het water, maar ook in de bergen aangeraden de ogen extra te beschermen.