Normal_normal_images_vrouw_kus

Vrouwen die een hoog risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten als gevolg van een te hoge bloeddruk tijdens de laatste weken van de zwangerschap kunnen worden opgespoord door te letten op bijvoorbeeld hun bloeddruk, BMI en tailleomtrek na de bevalling. 'Hierdoor hopen we deze vrouwen in de toekomst te kunnen screenen en vroegtijdig te kunnen behandelen', zegt Wietske Hermes die vandaag promoveert bij het VUmc.

Bij ongeveer acht procent van de zwangere vrouwen ontstaat na de 36e week van de zwangerschap een te hoge bloeddruk. Deze vrouwen lopen op latere leeftijd een twee keer zo hoog risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, de grootste doodsoorzaak bij vrouwen in Nederland. Volgens Hermes is het belangrijk om vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten na de bevalling vroegtijdig op te sporen zodat zij al op jonge leeftijd kunnen profiteren van een behandeling.

Hoge bloeddruk
Hermes onderzocht tijdens haar onderzoek 306 vrouwen die een hoge bloeddruk hadden tijdens hun zwangerschap en 99 vrouwen die dat niet hadden. Alle vrouwen waren ten tijde van het onderzoek meer dan twee jaar geleden bevallen. Het onderzoek laat zien dat bij ruim een derde van de vrouwen die een hoge bloeddruk hadden tijdens hun zwangerschap, dat twee jaar na de bevalling nog steeds zo is. Ook hebben zij een hogere BMI (Body Mass Index), grotere taille- en heupomtrek, hogere bloedsuikerwaarden en hogere cholesterolwaarden.

Risico op hart- en vaatziekten
Hermes gebruikte drie voorspellingsmodellen om het risico op latere hart- en vaatziekten te berekenen. Bij vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hadden blijkt dit risico bijna drie tot vier keer hoger te liggen dan bij andere vrouwen. Hermes concludeert dat de onderzochte waarden na de zwangerschap bruikbaar zijn om vrouwen met een hoog risico op hart- en vaatziekten op te sporen. 'Verder onderzoek moet uitwijzen of screening op risicofactoren voor hart- en vaatziekten na een hoge bloeddruk in de zwangerschap haalbaar en kosteneffectief is.'

© Nationale Zorggids