Normal_geboorte_ziekenhuis

Vanaf 1 juni hanteert het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een nieuwe werkwijze bij het uitvoeren van  keizersneden. Door de 'nieuwe' keizersnede kunnen ouders hun kind geboren zien worden en krijgt de moeder direct haar baby op de borst gelegd. Om de nieuwe manier van werken mogelijk te maken is er de afgelopen maanden hard gewerkt op de betrokken afdelingen, zo meldt het JBZ.

De zogenoemde 'natuurlijke' of 'zachte' keizersnede verschilt op een aantal punten met de reguliere keizersnede. De gynaecoloog begeleidt het kind langzaam uit de baarmoeder zodat de longen van de baby zich goed kunnen ontplooien. Net als bij een gewone bevalling beoordeelt de gynaecoloog of het kind meteen bij de moeder op de borst gelegd kan worden. Gynaecoloog Jacques Dirken: 'Dit vroege eerste contact is een prettige ervaring en is bevorderlijk voor de moeder-kindhechting en het op gang komen van de borstvoeding.' De kinderarts staat standby, maar onderzoekt het kind - als alles goed verloopt - pas in een later stadium. De baby kan tijdens het afronden van de operatie gewoon bij de moeder op de borst blijven liggen.

Dirken is blij met de nieuwe werkwijze: 'Een bevalling is een uniek moment voor ouders en met de nieuwe keizersnede wordt zoveel mogelijk een normale bevalling nagebootst. Ons uitgangspunt is dat ouders meer bij de bevalling worden betrokken en dat moeder en kind na de geboorte niet worden gescheiden. Doordat er een venster in het operatielaken zit, kunnen de ouders hun kind nu ook geboren zien worden.'

Vanaf 1 juni wordt de nieuwe werkwijze in het JBZ toegepast bij geplande keizersneden, als de gezondheid van moeder en kind het toelaat. De nieuwe keizersnede sluit goed aan bij de gezinsgerichte zorg van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waarin het gezin centraal staat en zoveel mogelijk bij elkaar blijft.

© Nationale Zorggids