Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1
Op dinsdag is een gynaecoloog uit Hoorn in hoger beroep opnieuw schuldig verklaard aan de fatale afloop van een bevalling in 2009. Het hof in Amsterdam legde de man echter geen straf op. De moeder liep bij het incident ernstig letsel op en de baby overleed tijdens de bevalling. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad. 
 
De gynaecoloog werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Inmiddels is die straf niet meer nodig, zo stelde het hof op dinsdag, omdat de arts door het medische tuchtcollege is berispt en doordat hij veel negatieve aandacht in de media heeft gekregen naar aanleiding van de zaak. Daarnaast heeft de man zijn oprechte medeleven betuigd aan de moeder en haar partner. 
 
Het hof stelt dat de arts ernstig tekortschoot in de behandeling en begeleiding rond de bevalling. De vrouw was een hoog-risicopatiënte omdat zij al eerder was bevallen met een spoedkeizersnede. Ondanks geuite twijfels van de verloskundige stuurde de arts aan op een natuurlijke bevalling. Daarnaast ging de arts op een zeker moment naar huis zonder instructies achter te laten, zo constateerde het hof. Hij werd drie uur later met spoed naar het ziekenhuis geroepen omdat de baby in nood verkeerde. Toen is alsnog een spoedkeizersnede uitgevoerd, waarbij de moeder ernstig letsel opliep en de baby overleed. 
 
Bij een volgende overtreding mag de gynaecoloog een jaar lang zijn beroep niet uitoefenen. 
 
© Nationale Zorggids