Normal_lodewijk_asscher_foto_nog

Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met een bezuiniging op de regelingen voor gezinnen met kinderen, waaronder de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Het aantal regelingen zal worden teruggebracht van elf naar vier. Daarmee wordt een half miljard bespaard op de kosten, die nu zo'n tien miljard bedragen. Dat meldt het Parool.

Het wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat volgend jaar in. Twee weken geleden moest Asscher bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Senaat een kleine toezegging doen om kritiek van onder meer zijn eigen partij de PvdA te ontzenuwen: alleenstaande ouders die alleen op papier een partner hebben, worden voorlopig ontzien.

Deze uitzondering wordt gemaakt voor personen van wie de partner bijvoorbeeld in de gevangenis zit, of plotseling is vertrokken. De Belastingdienst ziet hen formeel niet als alleenstaande, waardoor ze straks toeslagen dreigen mis te lopen. Asscher zal nog bekijken hoe hij dat probleem kan oplossen.

© Nationale Zorggids