Normal_foetus_amniotic_sac

In het Radboudumc is onderzoek gedaan naar mogelijkheden om in de regeneratieve geneeskunde gebruik te maken van kunstweefsel van koeieneiwit. Uroloog Luc Roelofs promoveert op 11 juli op dit onderzoek, waarvan de resultaten veelbelovend zijn. Dat meldt Radboudumc.

Kinderen met een aangeboren blaasafwijking moeten snel na de geboorte geopereerd worden om de rest van hun leven een normale blaasfunctie te hebben. Toch kan het zijn dat er later alsnog een blaasvergroting nodig is. In de huidige praktijk wordt voor die operatie een stukje darmweefsel gebruikt. Bij de helft van de kinderen leidt dit tot ernstige bijwerkingen, zoals infecties, steenvorming, of zelfs het ontstaan van tumoren. Roelofs deed onderzoek bij varkens en schapen naar reparaties met behulp van kunstweefsel van koeieneiwit. De resultaten zijn mogelijk ook toepasbaar voor de reparaties van aangeboren defecten aan de buikwand.

Roelofs onderzocht de toepasbaarheid van zogenoemde 'scaffolds'; dit zijn kunstweefsels gemaakt van bindweefsel, in dit geval afkomstig uit een koeienpoot. De scaffolds zijn een soort sponzige matjes waar lichaamseigen cellen in kunnen groeien. De matjes worden in het lichaam geplaatst en na verloop van tijd is het stukje kunstweefsel geheel vervangen door lichaamseigen weefsel. Om de bruikbaarheid van de matjes te testen, bekeek Roelofs of hij de kapotte blaas van schapen en varkens kon herstellen met koeienbindweefsel. 'Bij deze dieren boekten we veelbelovende resultaten. Voor het juiste resultaat bij mensen hebben we echter grotere scaffolds nodig.'

De kunstweefsels kunnen mogelijk niet alleen bij blaasafwijkingen, maar ook voor buikwandoperaties worden gebruikt. Bij foetussen met een buikwanddefect stulpen de darmen uit de buik en komen ze in het vruchtwater te liggen. Hierdoor kan er een ontstekingsreactie optreden en kan de darm bekneld raken in het gat in de buikwand. Na de geboorte is een buikwanddefect moeilijk te herstellen omdat de buikwand vaak te klein is en de darmen gezwollen zijn. Bij schapen kon de buikwand al voor de geboorte worden hersteld  met een scaffold. Dit onderzoek bij schapen is uniek omdat wereldwijd nog niet eerder zulke operaties werden uitgevoerd. De stap om dit soort operaties bij menselijke foetussen uit te voeren is nog wel groot vanwege het risico voor moeder en kind.

© Nationale Zorggids