Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Het kabinet wil samen met artsen bekijken in hoeverre en op welke manier de richtlijnen voor euthanasie bij baby's kunnen worden aangepast. Uit een evaluatie van de praktijk blijkt dat de huidige zorgvuldigheidseisen niet duidelijk genoeg zijn voor artsen en dat er weinig vertrouwen is.  Artsen maken daarom weinig melding van late zwangerschapsafbrekingen en levensbeëindiging bij pasgeborenen. Dat meldt de Volkskrant.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vindt het belangrijk dat de artsen de richtlijnen breed dragen en volgens dezelfde normen handelen. Dat liet ze donderdag samen met minister Ivo Opstelten van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer weten. De ministers geven in de brief  enkele varianten aan voor een kader dat duidelijkheid moet bieden aan aanstaande ouders en artsen 'die zich voor dergelijke zwaarwegende beslissingen gesteld zien'.

Sinds het invoeren van de huidige regeling in 2007 zijn bij de centrale deskundigencommissie slechts zeven meldingen binnen gekomen van late zwangerschapsafbrekingen en één van levensbeëindiging bij pasgeborenen. In deze laatste categorie zouden het volgens de onderzoekers zeker elf gevallen moeten zijn. Bij late zwangerschapsafbrekingen zouden het naar schatting dertig gevallen per jaar moeten zijn. Dat artsen deze zaken niet melden, is volgens de ministers een aanwijzing dat de regeling nu niet voldoet.

© Nationale Zorggids