Normal_zwangerschapstest

Huisartsen hebben behoefte aan goede richtlijnen voor consulten over ongewenste zwangerschap. Deze richtlijn bestaat nog niet, maar zou kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing over het wel of niet afbreken van de zwangerschap. Dit stellen onderzoekers van Rutgers WPF en het NIVEL.

In Nederland is abortus legaal en wordt de ingreep vergoed vanuit de basisverzekering. Vrouwen krijgen verplicht 5 dagen bedenktijd na een consult, alvorens een abortus te kunnen ondergaan.
 
Volgens Gé Donker, epidemioloog en huisarts van het NIVEL, ligt juist daar een probleem. “Nu is voor huisartsen soms onduidelijk wat er van ze wordt verwacht in een consult voor ongewenste zwangerschap. Ze realiseren zich niet altijd dat de vijf dagen bedenktijd ingaan na het eerste consult bij de huisarts en dat er van hen degelijke informatievoorziening wordt verwacht.” Volgens de wet moeten vrouwen tijdens een eerste consult verplicht alternatieven aangeboden  krijgen, maar Donker denkt dat de huisarts verwacht dat vastbesloten vrouwen de alternatieven toch niet willen horen. 
 
Daarnaast zouden ook niet alle huisartsen bekend zijn met alle mogelijkheden, zowel voor psychische als praktische steun. Door goede richtlijnen en duidelijke samenwerkingsafspraken met verwante zorgaanbieders, zouden huisartsen beter weten hoe te handelen in de consulten. 

Ongewenst zwanger
In Nederland raakt ongeveer 20% van de vrouwen onbedoeld zwanger. Bijna 70% van deze zwangerschappen wordt afgebroken. Daarmee hoort Nederland tot de Europese landen met het laagst aantal abortussen. Van de vrouwen die in Nederland ongewenst zwanger raakten, is een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan 42% van de vrouwen is alleenstaand en bij de helft van de vrouwen betreft het een eerste kind. 
 
© Nationale Zorggids