Normal_babyvoeding

Al een aantal weken kampen supermarkten in de provincie Utrecht met een gebrek aan babyvoeding van het merk Nutrilon. Vooral in wijken met jonge gezinnen zijn in vrijwel alle drogisterijen en supermarkten de schappen leeg. Vermoed wordt dat de babyvoeding in grote hoeveelheden wordt opgekocht voor verzending naar China. Dat meldt Trouw.

Verslaggevers van RTV Utrecht stuitten vrijdag op een belangrijke aanwijzing hiervoor toen zij in Abcoude een loods ontdekten waar de melkpoeder wordt afgeleverd en in dozen verpakt. Volgens getuigen zouden mensen de babyvoeding regelmatig afleveren in plastic supermarkttassen. Chinese handelaren verzenden het materiaal naar Hong Kong. Volgens RTV Utrecht zeggen de handelaren alles in de groothandel te kopen.

Het Nederlandse melkpoeder is in China erg gewild nadat een aantal keer het giftige melamine in de babymelk van een Chinese fabrikant werd gevonden. Hierdoor werden driehonderdduizend kinderen ziek en gingen er zes dood. Sindsdien kopen Chinese consumenten liever alleen nog buitenlandse babyvoeding.

De run op de Nederlandse producten is in 2012 begonnen. Tussenhandelaren kopen via in Nederland wonende Chinezen grote hoeveelheden melkpoeder op en verdienen daar in China goed aan. De verkoopprijs is in China een stuk hoger dan hier in Nederland. Om de opkopers te weren, hebben veel supermarkten een '1-pak-per-persoon'-regel ingevoerd. De export van babyvoeding naar China is overigens illegaal, behalve naar Hong Kong. Op de import van meer dan 1,8 kilo staat een hoge boete.

© Nationale Zorggids