Normal_koffie_zwart

Zwangere vrouwen die dagelijks koffie drinken vergroten hiermee de kans dat hun kind leukemie krijgt. Uit een nieuwe studie blijkt dat deze baby's tot maar liefst 60 procent meer kans hebben om de ernstige ziekte tijdens hun kindertijd te ontwikkelen. Dat meldt de Telegraaf.

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Bristol keek naar de resultaten van twintig bestaande studies en vond een verband tussen vrouwen die tijdens de zwangerschap koffie dronken en een verhoogd risico op leukemie van 20 procent. Bij gebruik van meer dan twee kopjes per dag bleek dat risico te stijgen tot 60 procent. Het onderzoek werd gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics and Gynaecology.

De onderzoekers vermoeden dat cafeïne het DNA in de cellen van een foetus zodanig kan veranderen dat de cellen gevoeliger worden voor de ontwikkeling van een tumor. Zij pleiten voor een betere voorlichting van vrouwen over het gebruik van koffie tijdens de zwangerschap.

In Nederland komen er per jaar zo'n 500 tot 600 nieuwe gevallen bij van kinderen met kanker. Ongeveer een kwart daarvan heeft leukemie, wat ook wel bekend is als bloedkanker of beenmergkanker.

© Nationale Zorggids