Normal_baby_food_thumb

Kinderenbreinen zijn 'energiemonsters'. Tot deze conclusie komen onderzoekers van Northwestern University (VS). De evolutionair antropologen bekeken aan de hand van scans hoeveel energie de hersens van kinderen en volwassenen gebruiken. Zij probeerden te achterhalen waarom de mens 18 jaar nodig heeft om te volgroeien. Dit meldt Metro naar aanleiding van een publicatie in Pnas. 

De mens wordt in vergelijking met sommige dieren relatief langzaam volwassen. Waarom dit zo is hebben wetenschappers proberen te achterhalen door te kijken waar de energie van kinderen voor gebruikt wordt. Er werden scans gemaakt van de hersens van zowel kinderen als volwassenen. Hierbij werd vastgesteld hoeveel energie de hersens nodig hebben om te functioneren. Kinderbreinen zijn 'energiemonsters', zo concluderen de wetenschappers. Van het derde tot het negende levensjaar slurpen de hersens het grootste gedeelte van de beschikbare energie op. De piek vonden de onderzoekers in het zesde levensjaar; tot 66 procent van de energie kon tijdens een piek naar het brein toegaan. 
 
Er werd een directe link tussen het energieverbruik van de hersens en de groeisnelheid gevonden. Omdat het grootste gedeelte van de energie naar de hersens gaat is er minder over voor het lichaam. Pas als de hersens rond 10-jarige leeftijd enigszins tot bedaren komen neemt de groeisnelheid van het lichaam weer wat toe. Tot die leeftijd zit het lichaam in een soort van spaarstand. 
 
De wetenschappers ontkrachten met het onderzoek de theorie dat de hersens vlak na de geboorte de meeste energie nodig hebben. Hoewel het brein dan redelijk groot is ten opzichte van het lichaam, is het energieverbruik dan juist beneden gemiddeld. Halverwege het eerste levensjaar verandert dit; het verbruik neemt dan snel toe. 
 
© Nationale Zorggids