Normal_baarmoeder

Het uitvoeren van een kijkoperatie bij onvruchtbare vrouwen om de staat van de eileiders te beoordelen, blijkt niet altijd noodzakelijk. Een onderzoek van gynaecoloog Jan Bosteels in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam laat zien dat contrastfoto’s een even goed beeld kunnen opleveren van de eileiders. Dat meldt het AMC.

Bosteels onderzocht daarnaast of er aanwijzingen zijn dat IVF de kans op zwangerschap meer verhoogt dan een reconstructieve operatie van de eileiders waardoor de vrouw op een natuurlijke wijze zwanger zou kunnen worden. Hiervoor vond hij geen aanwijzingen, waaruit hij de conclusie trekt dat IVF geen wondermiddel is om alle vruchtbaarheidsproblemen op te lossen.

De onderzoeker, die op 2 september 2014 hoopt te promoveren, baseert zijn conclusies op systematische literatuurstudies. Hij constateert dat er nog veel hiaten zijn in de kennis over de werkzaamheid en doeltreffendheid van chirurgische ingrepen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Voor vrouwen met een voorgeschiedenis met allerlei klachten kan een kijkoperatie overigens wel nut hebben. Het onderzoek van Bosteels laat zien dat deze aanpak kan leiden tot een aanzienlijke kostenbesparing.

© Nationale Zorggids