Normal_hielprikje_voetje_baby_geboorte

Baby’s die vlak na hun geboorte pijnstillers zoals morfine krijgen toegediend, bijvoorbeeld omdat ze zijn geopereerd en daardoor pijn hebben, ondervinden daarvan op latere leeftijd geen nadelige effecten. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Gerbrich van den Bosch, waarop zij woensdag 3 september hoopt te promoveren aan het Erasmus Medisch Centrum.

Na verontrustende resultaten van dierexperimenteel onderzoek werden kinderartsen in de afgelopen jaren gewaarschuwd voor de nadelige effecten die pijn en de toediening van opiaten op zeer jonge leeftijd op de lange termijn kunnen hebben. Het onderzoek van Van den Bosch toont nu aan dat menselijke pasgeborenen nauwelijks blijvende schade ondervinden van hun medische verleden. Van den Bosch onderzocht 97 kinderen van acht tot 19 jaar. Zij ondergingen binnen een maand na hun geboorte een operatie of waren te vroeg geboren en kregen derhalve morfine of andere opiaten toegediend. Ook waren er kinderen bij van wie de moeder tijdens de zwangerschap verslaafd was aan opiaten. Als controlegroep fungeerde een groep van 75 kinderen zonder zo’n medisch verleden.

De kinderen kregen een hersenscan in de MRI terwijl er milde pijnprikkels werden toegediend door middel van een blokje dat warm werd in hun hand. De MRI registreerde vervolgens wat er in de hersenen gebeurde. Ook werden er MRI-scans gemaakt om de grootte van de hersenen en de verschillende hersengebieden te bepalen. Verder werden pijndrempels vastgesteld en neuropsychologische testen verricht. De beelden van de hersenen van beide groepen kinderen bleken nauwelijks te verschillen. Hierdoor kan worden geconcludeerd dat pijn en pijnstilling vlak na de geboorte geen nadelige effecten hebben wanneer de kinderen de (pre)puberale leeftijd hebben bereikt.

Van den Bosch heeft overigens ook ontdekt dat kinderen die vlak na hun geboorte aan een hart-long machine hadden gelegen, vaker geheugenproblemen hebben. Naar de oorzaak en behandeling daarvan wordt nu een vervolgstudie opgezet.

© Nationale Zorggids