Normal_kind_blij4534
Kinderen tot 12 jaar opgroeiend in de regio IJsselland zijn gezond, zo vindt 97 procent van de ouders van de kinderen. 66 procent van de ouders vindt hun kind weerbaar; maar veel kinderen worden toch nog gepest. Dit blijkt uit het vierjaarlijkse onderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst IJsselland onder 5534 ouders met kinderen van 0-12 jaar. Dit meldt RTV Oost. 
 
De kinderen eten bijna allemaal elke dag ontbijt. Iets meer dan helft van hen eet iedere dag fruit en 36 procent van de kinderen krijgt ieder eetmaal groente binnen. Verder blijkt uit het onderzoek dat vier op de vijf kinderen genoeg bewegen. Ook is het aantal kinderen met overgewicht in de regio IJsselland na jaren van stijging de laatste 4 jaar gelijk gebleven. 
 
Een weerbaar kind is een kind dat voor zichzelf en voor anderen op durft te komen. Niet alleen bewaken deze kinderen beter hun grenzen, maar ook worden ze minder snel gepest. De GGD vroeg daarom aan de ouders of zij hun kind weerbaar vonden of niet. 66 procent van de ouders beoordeelde hun kind als weerbaar. 28 procent zei dat hun zoon of dochter soms weerbaar was, terwijl 5 procent geen weerbaarheid signaleerde. Uit het onderzoek bleek echter dat pesten nog steeds veel voorkomt. In de afgelopen drie maanden is ruim een derde van de kinderen gepest. Vooral in de leeftijdscategorie 8 tot 12 jaar wordt veel gepest; namelijk 38 procent. 29 procent van de 4 tot 8 jarigen werd gepest, zo stelden de ouders. Het pesten vond in de meeste gevallen op school plaats.
 
© Nationale Zorggids