Normal_geboorte_baby_zwanger_gynaecologie_obstetrie_verloskunde_011

(Novum) - Een kwart van de verloskundigen in Nederland is bang dat langere reistijden tot meer babysterfte leiden. De sluiting van verloskundeafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen zorgt voor te lange reistijden naar het ziekenhuis en hogere risico's op overlijden. Daarvoor waarschuwt de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) in het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek.

De koepelorganisatie baseert zich op een enquête onder 1254 verloskundigen. Volgens Jos Becker Hoff, directeur van de KNOV, zijn verloskundigen 'echt bezorgd'. "Op het moment dat we door de concentratie langere reistijden gaan krijgen, is het risico dat dit vaker gaat gebeuren groter. Dat lijkt me logica."

In Nederland zijn nog 88 ziekenhuizen met een klinische verloskundeafdeling over. In vijftien jaar zijn 26 afdelingen gesloten. In het noorden van het land, de Noordoostpolder en Zeeland moeten zwangere vrouwen langer reizen om in een ziekenhuis met een gespecialiseerde arts te komen.

De komende jaren gaan er nog drie afdelingen dicht. Tien ziekenhuizen zijn in gesprek om de verloskundige zorg te concentreren om zo betere zorg te garanderen, blijkt uit een inventarisatie van het EO-programma.