Normal_geboorte_ziekenhuis

In een samenwerking van vier ziekenhuizen, gelieerde verloskundigenpraktijken en Zilveren Kruis Achmea is een meetinstrument ontwikkeld waarmee de kwaliteit van zorg rond de bevalling voor moeder en kind kan worden gemeten. Het samenwerkingsverband rondom het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht maakte de eerste scores onlangs openbaar. Dat meldt UMC Utrecht.

Met het meetinstrument wordt inzichtelijk gemaakt hoe vaak er problemen optreden rond de bevalling. Hiermee hopen de ziekenhuizen te achterhalen op welke punten de kwaliteit van de geboortezorg kan worden verbeterd. Een van de initiatiefnemers van het instrument is hoogleraar obstetrie Arie Franx van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). 'Het gaat om echte uitkomsten, en niet of de koffie lekker is of de zorgverlener zo aardig. Het gaat om feiten als dat moeder en kind blijven leven en niet opgenomen hoeven te worden op de intensive care afdeling, te veel bloedverlies, het inscheuren van de anale kringspier of zuurstofgebrek bij de baby.'

Robbert Huijsman van Achmea is manager van het programma Kwaliteit en Zorg bij Achmea. Hij is zeer te spreken over het openbaar maken van zorgresultaten. 'Het getuigt van lef en leiderschap dat het verloskundig samenwerkingsverband van het WKZ als eerste hun uitkomsten openbaar maakt. Hiermee laten ze zien dat ze vertrouwen hebben in de zorg die zij leveren en de manier waarop ze als team met elkaar samenwerken en willen leren', aldus Huijsman. Hij hoopt dat meer verloskundige samenwerkingsverbanden ervoor zullen kiezen om op dezelfde manier uitkomsten te meten en openbaar te maken.

© Nationale Zorggids