Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Het vierdaagse 'International Congress on stillbirth, SIDS and Baby Survival' gaat vandaag van start in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Tot en met zondag zal er worden gesproken over het terugdringen van baby- en zuigelingensterfte. Dat meldt RTL Nieuws.

Voor het terugdringen van de sterfte is internationale samenwerking en uitwisseling van kennis noodzakelijk. Het congres over de preventie van doodgeboorte, babysterfte en wiegendood vindt elke twee jaar plaats. Ook in Nederland kan de babysterfte nog omlaag, denkt congresorganisator Jaap Erwich. 'Eigenlijk is het heel simpel en al lang bekend: niet te oud, niet te dik en niet roken. Daarmee verklein je de kans op babysterfte', aldus Erwich.

De hoogleraar stelt dat zeker tien procent van de zwangerschapscomplicaties kan worden voorkomen als zwangere vrouwen niet meer roken. Hij vraagt zich af waarom roken tijdens de zwangerschap nog steeds geen taboe is. Erwich: 'Stivoro is gestopt met haar anti-rookprogramma's. Het Trimbos Instituut, dat deze taak over zou nemen, laat het afweten en in de praktijk blijkt de rooklobby een stuk machtiger te zijn dan de anti-rooklobby.'

In de afgelopen jaren is het aantal gevallen van babysterfte in Nederland gedaald, maar nog steeds relatief hoog vergeleken met omliggende landen. In 2012 overleden 1491 van de 175.000 Nederlandse baby’s door complicaties rondom de bevalling of in de maand daarna. In twee van de drie sterfgevallen ging het om zeer vroeg geboren kinderen, die tussen de 22e en 27e zwangerschapsweek ter wereld kwamen.

© Nationale Zorggids