Normal_zwanger_zwangerschap

Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) is de meest voorkomende complicatie tijdens de zwangerschap. Symptomen van een pre-eclampsie zijn een hoge bloeddruk en de aanwezigheid van eiwitten in de urine. Een onderzoek van medisch bioloog Floor Spaans werpt nieuw licht op het ziekteproces en de behandeling van zwangerschapsvergiftiging. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Tot nu toe is de enige effectieve behandeling het inleiden van de bevalling, met alle risico’s van dien. Promovenda Spaans onderzocht de mogelijke betrokkenheid van de energiebron ATP en het eiwit hemopexine (Hx) bij zwangerschapsvergiftiging in zwangere ratten. Zij toont aan dat afbraak van ATP bij ratten een aantal symptomen van zwangerschapsvergiftiging remt. Deze uitkomsten leiden tot meer inzicht in het ziekteproces van zwangerschapsvergiftiging en kunnen mogelijk bijdragen aan het ontwikkelen van een betere behandeling.

Hoewel de precieze oorzaak van zwangerschapsvergiftiging niet bekend is, wordt de oorzaak gezocht in een slecht functionerende placenta. Hierdoor komen stoffen uit de placenta in het bloed van de moeder terecht waar ze ontsteking en beschadigingen aan bloedvaten veroorzaken. Eén van deze stoffen is ATP. ATP kan worden afgebroken door de stof alkalische fosfatase, dat bij ratten leidde tot een vermindering van de symptomen. Afbraak van ATP zou dus mogelijk een rol kunnen spelen in een effectieve behandeling van zwangerschapsvergiftiging.

Floor Spaans promoveert op 8 oktober 2014 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

© Nationale Zorggids