Normal_baby_nyima_gambia_skb_winterswijk

Verloskundigen en gynaecologen willen dat er meer aandacht komt voor zwangere asielzoekers. Asielzoekers in Nederland blijken een grotere kans te hebben op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling dan Nederlandse vrouwen. Dat meldt de beroepsorganisatie voor verloskundigen KNOV.

Factoren die een rol spelen bij de verhoogde kans op complicaties voor deze groep zwangeren zijn bijvoorbeeld psychische problemen, taalbarrières, cultuurproblemen, economische status, HIV, kort verblijf en overplaatsing. Onderzoekers vermoeden dat de uitkomsten onder illegale zwangeren nog minder goed zijn. De asielprocedure voor asielzoekers bepaalt dat aanvragers van een verblijfsvergunning een aantal keer worden overgeplaatst naar een ander asielzoekerscentrum. Omdat dit soms binnen een zeer korte termijn gebeurt, is het moeilijk om de continuïteit van verloskundige zorg te waarborgen.

Om meer aandacht te vragen voor de geboortezorg aan asielzoekers organiseert KNOV samen met de vereniging voor gynaecologen (NVOG) het symposium Geboortezorg asielzoekers. Het symposium vindt plaats op vrijdag 3 oktober 2014 in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

© Nationale Zorggids