Normal_miskraam_mmc_eindhoven

Vrouwen moeten de mogelijkheid krijgen om een stuk van hun eierstok te laten invriezen en later terug te laten plaatsen voor een natuurlijke zwangerschap op latere leeftijd. Het Universitair Ziekenhuis Brussel stelt dat deze ingreep ook kan worden toegepast bij gezonde vrouwen om het voor hen makkelijker te maken om na hun vijfendertigste jaar nog aan kinderen te beginnen. Dit meldt de NOS.

Het invriezen van de eierstok is nu alleen mogelijk bij vrouwen die door chemotherapie onvruchtbaar dreigen te raken. Dominic Stoop van de kliniek fertiliteit aan het UZ Brussel stelt dat de ingreep waarbij een deel van de eierstok wordt weggenomen in één dag kan, terwijl een behandeling met hormonen om eicellen te kunnen invriezen enkele weken in beslag neemt. 'Waarom zouden we deze techniek niet ook aanbieden aan gezonde vrouwen?' vraagt Stoop zich af.

Volgens Stoop zijn er wereldwijd al minstens 35 gezonde baby's geboren bij vrouwen die de ingreep om medische redenen hebben ondergaan. 'Ik zie weinig verschil tussen een vrouw die de ingreep om medische redenen wil of de vrouw die haar zwangerschap wil uitstellen. In beide gevallen willen ze hun kans op een gezin niet op het spel zetten.' Stoop denkt wel dat er een leeftijdsgrens moet komen voor de ingreep. In Nederland ligt de maximale leeftijd voor vrouwen die een IVF-behandeling ondergaan op 42 jaar.

© Nationale Zorggids